De Grote Schoonmaak

Nelinda Troost - 12-07-2020
KIJK
LUISTER
Vanwege de voorzorgsmaatregelen mbt het coronavirus zijn de diensten van #Mozaiek0318 en #Mozaiek033 op zondag om 11 uur via livestream te volgen. Om 10 uur is er een speciale kinderdienst. Tijdens deze Avondmaalsdienst spreekt Nelinda Troost-Koudijs over 'De grote schoonmaak'  We houden van opgeruimd, maar dat opruimen zelf.....

Het afvoerputje van het Oude Testament is het Kidrondal, tussen de muren van het oude Jeruzalem en de Olijfberg. In een tijd van duisternis wordt Hizkia koning. Op elke straathoek en zelfs in de tempel van God staat een afgodsbeeld. Hizkia wil het voor het volk en zichzelf weer in orde maken met God en begint daar de eerste maand van zijn koningschap mee.
Lezen 2 Kronieken 29: 4-5.

Hizkia weet dat de eerste stap van reiniging, persoonlijke heiliging is, je blik naar binnen richten. Hizkia is heilig verontwaardigd zoals God dat soms is. En wij, is ons hart nog afgestemd op Gods hart, doen we nog wat God van ons vraagt? Onszelf heiligen is nodig om de kerk te kunnen heiligen.
Lezen 2 Kronieken 29:11

De uitnodiging tot heiliging wordt altijd vanuit liefde gedaan. Hizkia zegt 'mijn zonen' tegen zijn volk, hij houdt van hen. Zo liefdevol spreekt God ook tegen ons, Hij noemt ons Zijn zonen en Zijn dochters. Misschien ken jij God als  boeman, als de God van regeltjes en niet als de God van liefde, de liefdevolle Vader die Hij is. Het is het beste voor ons als we ons hart verbinden met Zijn hart, dat maakt écht gelukkig. Na heiliging van onszelf komt stap 2, de reiniging en heiliging van de tempel.
2 Kronieken 29: 16-17

De grote schoonmaak begint zodat God Zijn intrek weer kan nemen in de tempel. Er wordt radicaal schoongemaakt: acht dagen zwoegen door de priesters en vervolgens de Levieten die alle afval naar het dal sjouwen waar het wordt verbrand en het water van de beek de Kidron de as meeneemt. Misschien reinigen wij wel alleen het zichtbare in ons leven en gaan we niet diep naar binnen, naar dat wat tijd kost, wat moed vergt om onder ogen te zien en naar het dal te brengen waar het verbrand kan worden. Grenzen vervagen als we heiligheid en onreinheid mengen, de kerk verliest daardoor zijn kracht. Ook wij moeten radicaal aan de schoonmaak!
Lezen Johannes 18: 1

Vele jaren later daalt Jezus, na het laatste Avondmaal met Zijn leerlingen, af naar het Kidrondal. Door dit dodendal loopt Hij Zijn eigen dood tegemoet. In de Hof van Gethsemane schreeuwt Hij het in doodsangst uit naar God. Maar Hij blijft bidden. Jezus, verraden door Zijn vriend, wordt geboeid en -weer door de beek Kidron- naar Jeruzalem gebracht. Bij elke stap kiest Jezus ervoor de zonde en onreinheid uit dit dal naar het kruis te brengen.

Kijk eens naar binnen, in je eigen hart. Misschien is er in je leven, onzichtbaar voor anderen, wel (seksuele) onreinheid, onvergevingsgezindheid, hoogmoed.... misschien kun je het allemaal niet eens overzien.... Laat het Avondmaal dan je eerste stap zijn naar erkennen dat je Jezus nodig hebt om jezelf te reinigen en te heiligen. Jezus wist dat het ons niet zou lukken om rein en zuiver voor God te staan. Daarom is Hij smetteloos gebleven, Hij heeft onze zonde, onze schuld en schaamte aan het kruis genageld. Volgens zeggen zou de beek Kidron aan het begin van onze jaartelling zijn opgedroogd, elk bewijs van onze zonde is verdwenen, onze straf is gedragen. 

Moge Zijn genade je diep raken in je hart!
‘Ik strek mij uit Jezus, naar meer van Uw Geest en Uw heiligheid
Dwars door het vuur, maakt U mij rein en puur.’ (Dwars door het vuur)

‘May I never lose the wonder of Your mercy.’ (Mercy)

‘Wij breken nu het brood, we drinken van de wijn,
Totdat de dag er is dat we bij Hem zijn.
Wij leven door Zijn dood, genezen door Zijn pijn,
Verlangend naar de dag dat we bij Hem zijn.’ (Smaak van redding)


GERELATEERDE PREKEN

Eert uw (hemelse) vader
SERIE: Preken
16-08-2015 | Petra Meeuwsen-Van Harten
In je gebrokenheid God ontmoeten
SERIE: Preken
23-08-2015 | Kees Kraayenoord
God gebruikt onze gebrokenheid om anderen heel te maken
SERIE: Preken
30-08-2015 | Cees van Harten
More of You
SERIE: Preken
06-09-2015 | Kees Kraayenoord
Wij zullen de Heer dienen
SERIE: Preken
13-09-2015 | Cees van Harten
Worden wie je bent
SERIE: Preken
20-09-2015 | Kees Kraayenoord

[ Toon alles van de serie "Preken" | Toon meer van Nelinda Troost ]