Onderwijs en docenten

Wij geloven dat er soms ten onrechte een competitie is tussen het hart van een aanbidder, en het product wat zijn handen leveren. Als aanbidding muzikaal geweldig klinkt, maar er is geen verlangen naar God, dan is het niet meer dan wat herrie. Maar goedbedoelende mensen die van God houden maar geen noot raak kunnen zingen of spelen zullen ook ontdekken hoe moeilijk het is om een kerk in aanbidding te leiden. Daarom geloven wij met overtuiging in onderwijs op drie doelgebieden, te weten: hart, hoofd en handen!

Hart – We verlangen er naar dat ons onderwijs jou ook persoonlijk zal vormen. We geloven dat Mozaiek Worship College jou kan helpen dichter naar God toe te groeien; dat je liefde voor Hem, nederigheid, toewijding en trouw zal groeien in je leven.

Hoofd - Er is veel ruimte voor onderwijs. Denk hierbij aan de hoofdlijnen van aanbidding in de Bijbel, leiderschapsontwikkeling, over jouw rol binnen je eigen lokale kerk of gemeente en de rol van de kerk in de samenleving

Handen - Natuurlijk gaan we ook praktisch aan de slag; denk aan stemgebruik en presentatie, zingen en aanbidding leiden, het ontwerp en een organisatie van een dienst, kennis van techniek, songwriting, bandcoaching en arrangeren.

Deze drieslag willen we vertalen naar allerlei vakken en onderwerpen, zoals:

 • Het hart van aanbidding - Jezus spreekt over ware aanbidding. Maar wat is ware aanbidding? En waarom spreekt Jezus zo specifiek over ‘aanbidding van de Vader’? Wat betekent het vervolgens voor jou als aanbiddingsleider dat je God als Vader kent? Waarin vind je jouw identiteit als aanbiddingsleider?
 • God - Het eerste ‘worship’-team: Aanbidding leiden is teamwork. Maar wist je dat God al een Team was voordat Hij de wereld schiep? God is een drie-enig God: Vader, Zoon en Geest. Het team God kenmerkt zich door wederzijdse liefde, waardering en enthousiasme. Wat betekent dat voor onze relatie met God en met elkaar? Hoe leren we elkaar te waarderen en te dienen?
 • Aanbidding en gebed - Pete Greig (24/7 prayer) zei ooit: ‘if you want to be a worship leader, be a prayer leader first’. Aanbidding is een vorm van gebed. We geloven dat aanbiddingsleiders zich uit mogen strekken naar en leven van eerlijk en rauw gebed. Maar hoe doen we dat? Hoe groeit ons gebedsleven? En hoe groeit onze intimiteit met God?
 • Aanbidding door de eeuwen heen - Je zou haast denken dat worship een uitvinding is van Matt Redman of Chris Tomlin. Maar aanbidding is toch echt iets van alle eeuwen. Hoe kunnen we leren van hen op wiens schouders wij mogen staan?
 • Aanbidding en de Heilige Geest - We zijn als aanbiddingsleiders afhankelijk van de bediening van de Heilige Geest. Zonder Zijn leiding en inspiratie zijn we nergens. We gaan ontdekken hoe Hij ons leidt en hoe we Zijn leiding beter gaan verstaan. We willen elkaar aanmoedigen om van de gebaande wegen te gaan door ook spontaan te zingen en muziek te maken om zo spelenderwijs te ontdekken hoe de Heilige Geest nog steeds spreekt.
 • Aanbidding in vogelvlucht - Vanaf de eerste bladzijde van de bijbel, tot aan de laatste, zien we hoe God mensen zoekt om in relatie met hen te leven. Daarom duiken we samen in het leven van Abraham of Mozes, denken we na over Israëls unieke relatie met God, leren we over de levitische priesters, ‘jammen’ we wat met Koning David, surfen we door de psalmen, ontdekken we de schoonheid van Israëls tabernakel en tempel, leren we hoe Jezus’ komst in deze wereld aanbidding voorgoed op z’n kop heeft gezet. Met andere woorden: We pakken de bijbel grondig uit daar waar het gaat om aanbidding, zang en muziek.
 • Gek op de kerk - De plaatselijke gemeente is de eredivisie voor de aanbiddingsleider. Niet de EO jongerendag of een worship festival, maar de kerk van Jezus Christus is het hoogst haalbare voor een aanbiddingsleider. Waarom? Omdat Jezus het hoofd is van Zijn Lichaam. Wij geloven dat de lokale kerk de hoop van de wereld is. We willen je aanmoedigen om helemaal gek te worden op de kerk. Door de kerk bouwt God Zijn Koninkrijk op aarde.
 • Aanbiddingleiders leiden - Aanbidding leiden is meer dan mooie muziek maken of een goede stem hebben. Het gaat ook over leiderschap. En leiden is dienen! We gaan ontdekken wat Jezus leert over leiderschap. We nemen uitgebreid te tijd om met jou na te denken over allerlei leiderschapsonderwerpen, zoals: hoe ontwikkel en deel ik visie? Hoe bouw ik een team? Hoe geef en ontvang ik feedback? Hoe kan ik een omgeving creëren waarin mensen groeien in aanbidding? Wat is mijn persoonlijke leiderschapsstijl? En ga zo maar door!

Maar natuurlijk zullen we allerlei praktische vakken de revue laten passeren. Denk dan aan:

 • Arrangeren: Hoe leer je samen spelen met anderen? Hoe krijg je de kerk aan het zingen? 
 • Setlists maken: Hoe bouw ik een goede gebalanceerde song list?    
 • ‘Evangelische’ muziekleer: een bepaalde mate van muzikale kennis is enorm belangrijk als we met elkaar (kerk-)muziek maken. Hoe werkt het met moduleren of dynamisch spelen? Hoe kies je een duidelijk muzikaal intro? Hoe communiceer je met elkaar tijdens het muziek maken? 
 • Stemgebruik en podiumpresentatie: iedereen heeft een stem en mag deze gebruiken wanneer we aanbidding leiden. Soms omdat we zingen, maar sowieso wanneer we spreken. We willen praktisch aan de slag met stemgebruik. Ook denken we na over podiumpresentatie: hoe sta ik (letterlijk en figuurlijk) stevig in m’n schoenen?

Denk je dat onderwijs over deze onderwerpen jou kunnen helpen te groeien in je liefde voor God, Zijn gemeente en je bediening van aanbidding? Wij denken van wel! We zien er zo naar om met een team van ervaren docenten hierover met jou na te denken.

Onze docenten en inleiders:

Binnen Mozaiek0318 hebben we een aantal enthousiaste en ervaren docenten zoals o.a. Nelinda Troost, Rob en Joke Buis, Ido Buwalda en Kees Kraayenoord. Daarnaast hebben we een prachtig netwerk van bevriende docenten, waaronder Tim Hughes, Paul Baloche, Les Moir, Reyer, Elisa Krijgsman, Peter Dijkstra en vele anderen.

Omdat niet iedereen hetzelfde is:

Omdat we snappen dat niet iedereen hetzelfde is en op dezelfde leert bieden we gedifferentieerd onderwijs aan. Soms klassikaal, soms door een individuele coachings-gesprek. Soms door intervisie en een groepsgesprek, soms door huiswerk en leesopdrachten.

Eindopdracht:

Gedurende de Mozaiek Worship College werk je aan een eindopdracht aan de hand van de vraag: Wat is de plek van aanbidding in mijn kerk? Je gaat in gesprek met de leiding en andere betrokkenen en maakt een analyse, een visiestuk en een plan van aanpak. De bedoeling is dat je het stuk aan het einde van het traject aan je gemeente presenteert.
 

Programma en kosten